Wat kost een hypotheek afsluiten?

Als je een huis gaat kopen, komen er twee dingen op je af. Kosten en papierwerk!. De vraag ‘wat kost een hypotheek afsluiten?’, is daarom niet één zin te beantwoorden. Bij ace.finance geven we je op deze pagina meer informatie over wat een hypotheek afsluiten kan gaan kosten. Het papierwerk bij het afsluiten voor een hypotheek is niet in een bedrag te vatten. Daarvoor ben je grotendeels zelf verantwoordelijk. Bovendien hangt het heel erg af hoe goed je georganiseerd bent als het gaat om je (financiële) papierwerk. Gelukkig is dat tegenwoordig grotendeels digitaal opvraagbaar. Maar daarnaast brengt het afsluiten van een hypotheek verschillende kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor de notaris en voor een taxatie. Maar er zijn ook optionele kosten. Hieronder lees je meer over wat een hypotheek afsluiten kan kosten.

Alles dat je nooit wilde weten over hypotheken

Onze ervaring is dat je er méér uithaalt – en je er beter bij voelt – als je weet hoe het zit. Daarom delen we graag onze expertise met je. Stap voor stap.

Eén-op-één maatwerk. Bij ons standaard

We nemen de tijd om elkaar en je wensen te leren kennen. Jij leert precies wat de mogelijkheden zijn. Om daarmee de slimste keuzes voor jezelf te maken.

Goed geregeld. Op de korte en lange termijn

Als we samen helder hebben wat voor jou het beste werkt, gaan we ermee aan de slag. Wij regelen de aanvraag en de nazorg.

Stappenplan

 • Bel ons met je vraag

  Helemaal vrijblijvend natuurlijk!

 • Eerste afspraak

  We leren elkaar en je wensen kennen. We vertellen je in het kort wat de mogelijkheden zijn. Puur oriënterend, zonder verdere verplichtingen.

 • Eén of meer vervolgafspraken

  Je leert stap voor stap weten hoe het zit. En wat de specifieke mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie.

 • Advies

  Op basis van stap 2 en 3 geven we je advies. Jij hebt inmiddels de kennis om dat goed te beoordelen.

 • Aanvraag

  Jij maakt je keuze. Wij gaan voor je aan de slag.

 • Nazorg

  Er verandert weleens wat in je situatie. We houden contact om te zorgen dat je daar financieel het beste uit haalt.

Neem contact op

Onze partners

Om altijd voor jou een hypotheek te vinden onder de meest gunstige voorwaarden, hebben wij een aansluiting bij meer dan 30 hypotheekaanbieders. Zo ben je altijd gegarandeerd van de beste oplossing voor jouw situatie.

Alles over

ace.finance

 

Wil je meer informatie, of jouw specifieke situatie doornemen? Neem gerust contact op, wij spreken jou graag persoonlijk. Uiteraard geheel vrijblijvend.

 

Alles over ace.finance

Hypotheek afsluiten? De kosten op een rijtje

Wat kost een hypotheek afsluiten nu eigenlijk? Dat verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Hieronder zie je op een rijtje met welke kosten je in ieder geval te maken krijgt.

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten (verplicht)
 • Kosten voor hypotheekadvies
 • Kosten voor een eventuele bankgarantie
 • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopwaarde van je woning (Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je 18 tot 34 jaar oud bent en een huis koopt om zelf te bewonen. Sinds 1 april 2021 geldt deze vrijstelling alleen als de koopsom minder dan € 400.000,- is. Beleggers en mensen die een tweede woning kopen betalen geen 2% maar 8% overdrachtsbelasting.)
 • Borgtochtprovisie: eenmalig bedrag dat je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kosten hypotheekadviseur

We noemden hierboven ook ‘onze kosten’, ofwel de kosten voor een hypotheekadvies. Die kosten zijn niet in één overzichtelijk bedrag te noemen. Die zijn helemaal afhankelijk van je persoonlijke wensen en mogelijkheden. Om je te voorzien van een goed hypotheekadvies, is het belangrijk dat we je eerst beter leren kennen. Zo weten we precies hoe we je kunnen helpen. De kosten voor het eerste hypotheekadvies gesprek, nemen wij daarom ook voor onze rekening. Dat scheelt alweer! Aan het eind van dit gesprek hoor je van de onafhankelijke hypotheekadviseur wat de precieze kosten van het advies zijn. Je bepaalt daarna zelf of je gebruik wilt maken van onze diensten.

Fiscaal aftrekbare kosten

Zijn er dan alleen maar kosten? Nee, er is nog een kleine meevaller. Een aantal kosten voor een hypotheek afsluiten zijn fiscaal aftrekbaar. Dat zijn bijvoorbeeld: de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten en de eventuele bereidstellingsprovisie en de kosten voor de NHG. Die kosten mag je voor een hypotheek afsluiten aftrekken van je belastbaar inkomen in dat betreffende jaar.

Contact opnemen met ace.finance

Wat kost een hypotheek afsluiten? Dat is een vraag die we bij ace.finance pas goed kunnen beantwoorden na een uitvoerig adviesgesprek. Dus bel of mail ons gerust voor een gesprek via +31 85 060 46 80 of info@acefinance.nl. Je kunt hiervoor ook het contactformulier invullen.